Kilis Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kilis Ziraat Odası > Haberler > Sigorta prim borcu olan çiftçiye emeklilik imkanı…

Sigorta prim borcu olan çiftçiye emeklilik imkanı…

 

-Sigorta prim borcu olan çiftçiye emeklilik imkanı…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Tarım Bağkur sigortalısı olan çiftçilerimizin, birikmiş sigorta prim borçlarının tasfiye edilmesi için kredi kullandırılması ve böylelikle emeklilik hakkı kazanmalarının sağlanması büyük bir mağduriyeti giderecektir”

-“Tasfiye edilecek borçların, sigorta primlerinin yanı sıra, genel sağlık sigortası borcu, durdurulan sürelerin ihyası, doğum ve askerlik kapsamındaki hizmet borçlanmalarını da kapsaması son derece isabetli bir karar olmuştur”

-“4/A sigortalı olarak tarımda çalışan ve kendi primini ödeyen mevsimlik işçilerimiz ile Tarım Bağkurlu olup da daha sonra 4/A sigortalı olarak bir işe girip çalışan çiftçilerimiz de bu protokolden yararlandırılmalıdır”

-“Tarımda kayıt dışı çalışmayı azaltmamız, sigortalı nüfusu artırmamız için; tarımda sigorta prim yükünü hafifletmemiz şarttır”

-“2018’de 25 olan prim ödeme gün sayısı yeniden 2008’deki rakama, 15 güne indirilmelidir”

-“Tarım sektöründe çalışan kadınlara da pozitif ayrımcılık istiyoruz. Bu kapsamda çalışan kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmalıdır”

-“Çalışma şartlarının zorluğu dikkate alınarak, çiftçilerimize çalıştıkları her yıl için 90 gün (4 yıla 1 yıl hesabıyla) yıpranma payı ilave edilmelidir”

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: “Protokol, Tarım Bağkurlulardan, yaşını, prim gün sayısını doldurmuş ancak prim borçlarını ödeyemediği için emekli olamamış kişileri kapsıyor”

 

Ankara – 23.02.2018 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, birçok çiftçinin birikmiş sigorta prim borçlarını ödeyemedikleri için emekli aylığına hak kazanamadıklarını bildirerek, “Tarım Bağkur sigortalısı olan çiftçilerimizin, birikmiş sigorta prim borçlarının tasfiye edilmesi için kredi kullandırılması ve böylelikle emeklilik hakkı kazanmalarının sağlanması büyük bir mağduriyeti giderecektir” dedi.

Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile birlikte “Prim Borçlarını Ödeyerek Emekli Olabilecek Tarım Bağkurlu Sigortalılara Kredi Sağlanması Protokolü’nü imzaladı.

Şemsi Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, imzalanacak protokolü çok önemsediğini, çünkü birçok çiftçinin, birikmiş sigorta prim borçlarını ödeyemedikleri için emekli aylığına hak kazanamadıklarını belirtti.

 

-Protokolün kapsadığı borçlar, faiz oranı ve vadesi-

 

5510 sayılı Kanunun 4/B kapsamında yaşlılık aylığı bağlanacak Tarım Bağkur sigortalısı olan çiftçilerimizin, birikmiş sigorta prim borçlarının tasfiye edilmesi için kredi kullandırılması ve böylelikle emeklilik hakkı kazanmalarının sağlanmasının büyük bir mağduriyeti gidereceğine dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi:

“Tasfiye edilecek borçların, sigorta primlerinin yanı sıra, genel sağlık sigortası borcu, durdurulan sürelerin ihyası, doğum ve askerlik kapsamındaki hizmet borçlanmalarını da kapsaması son derece isabetli bir karar olmuştur.

Bu durumdaki çiftçilerimiz, imzalanan bu protokol hükümleri çerçevesinde, aylık yüzde 1,28 faiz oranıyla 48 ay vade imkanıyla Ziraat Bankası’ndan kredi çekip, birikmiş prim borcunu ödeyip emekli olabilecektir.

 

-“Süre bizim için önemli”-

 

Üç ay süreyle geçerli olacak protokol, iki kez daha uzatılabilecek. Takdir edersiniz ki bizim için, süre önemlidir. Protokolden, kapsamdaki tüm çiftçilerimizin yararlanması için yeterince bir süre olmalıdır.”

 

-“Protokol, mevsimlik işçiler ile 4/A sigortalılığa geçenleri de kapsamalı”-

 

4/A sigortalı olarak tarımda çalışan ve kendi primini ödeyen mevsimlik işçiler ile Tarım Bağkurlu olup da daha sonra 4/A sigortalı olarak bir işe girip çalışan çiftçilerin de bu protokolden yararlandırılması gerektiğini bildiren Bayraktar, “bu protokol kapsamına, bu durumdaki çiftçilerimiz de alınırsa çok sayıda çiftçimizin mağduriyeti giderilmiş olur” dedi.

 

-Tarımda kayıt dışılık-

 

Ziraat Odaları olarak üye sayılarının 5 milyona yaklaştığını vurgulayan Bayraktar, buna karşın tarımda, Kasım 2017 verilerine göre, toplam sigortalı çalışan sayısının 837 binde kaldığını, tarımda sigortalı nüfusu hızla artırmak gerektiğini kaydetti.

Bayraktar, şunları söyledi:

“Hükümetimizden bir talebimiz daha olacak. Tarımda kayıt dışı çalışmayı azaltmamız, sigortalı nüfusu artırmamız için; tarımda sigorta prim yükünü hafifletmemiz şarttır.

2018’de 25 olan prim ödeme gün sayısı yeniden 2008’deki rakama, 15 güne indirilmelidir.

Tarım sektöründe çalışan kadınlara da pozitif ayrımcılık istiyoruz. Bu kapsamda çalışan kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmalıdır.

Böyle bir uygulama, tarımda istihdam edilen kadınlarımızın sosyal güvenlik kapsamına girmesini kolaylaştıracaktır.

Zor şartlarda çalışanlara kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet tazminatı verilmektedir. Çalışma şartlarının zorluğu dikkate alınarak, çiftçilerimize çalıştıkları her yıl için 90 gün (4 yıla 1 yıl hesabıyla) yıpranma payı ilave edilmelidir.”

Bayraktar, bu protokolle kapsamdaki tüm çiftçilere emekli olma imkanı sağladıkları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, SGK Başkanı Bağlı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın’a teşekkür etti.

 

-Bakan Sarıeroğlu-

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, törende yaptığı konuşmada, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, şehit ailelerinin yanında olduklarını, onları emanet olarak gördüklerini ve her türlü işlemlerini kolaylaştırdıklarını söyledi.

Türkiye'nin bir yandan terörle mücadelesini sürdürürken diğer yandan yatırım ve reformlarına hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Sarıeroğlu, ihtiyaçların karşılanması konusunda milletin yanında olmaya devam ettiklerini ifade etti.

Sarıeroğlu, bugün imzalanan protokolün ve düzenlemelerin çiftlere kolaylık sağlamasını diledi.

Göreve geldiği ilk andan itibaren hiçbir konuyu kenara itmediklerini anlatan Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Her konuyla ilgili ortak akla inanarak, diyalogla istişareyle çözüm odaklı bir bakış açısıyla çalışmalarımızı sürdürdük. Ücretsiz aile işçiliği bizim için önemli. Bu bağlamda kadınlarla özellikle çiftçi kadınlarımızla ilgili Tarım Bakanlığımızla geçmişten beri yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Bu dönemde de inşallah İŞKUR aracılığıyla kadın çiftçilerimize destek olmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz sene çok başarılı, kadın girişimciliğinin desteklenmesiyle ilgili bir projeyi hayata geçirmiştik. Diğer taraftan uygulamaya koyduğumuz hem geçmiş dönemdeki teşviklerimiz hem bu dönemdeki istihdam teşviklerimiz, 5 puanlık prim indirimlerimiz çiftçilerimizi kapsıyor."

Sosyal Güvenlik anlamında önemli atılımlar yaptıklarını aktaran Sarıeroğlu, "şuan tarım Bağkurlu 708 bin sigortalımız, 682 bin de emeklimiz var. Biz, inşallah önümüzdeki dönemlerde de bu kesimlerin tamamına dokunacak çalışmalarımızı gerçekleştirmek için çabalarımızı ortaya koymaya devam edeceğiz" dedi.

Tüm kesimlerle ilgili çalışmaları sürdüreceklerini bildiren Sarıeroğlu, tüm vatandaşların geçmişinin, bugününün, geleceğinin Sosyal Güvenlik şemsiyesinin teminatı altında olduğunu kaydetti.

İmzalanan protokolün içeriğine ilişkin bilgi veren Sarıeroğlu, şunları söyledi:

"Protokol, Tarım Bağkurlulardan, yaşını, prim gün sayısını doldurmuş ancak prim borçlarını ödeyemediği için emekli olamamış kişileri kapsıyor.

 Bu borçları ödediği takdirde emekliliğe hak kazanma şartına sahip olması gerekiyor. Yine doğum ve askerlik borçlanması yaparak emekliliğe hak kazanma şartlarına sahip olması gerekiyor. Hizmetlerini dondurmuş olup, emekliliğe hak kazanma şartlarını sağlayan tarım Bağkur'lu sigortalılarımızı kapsama alıyoruz. Ziraat Bankası’ndan alınacak krediler, burada önemli bir ayrıntı, emekli maaşlarından taksitleri ödenecek. Bunun da önemli bir kolaylık olacağını düşünüyoruz."

 

-SGK Başkanı Bağlı-Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın-

 

SGK Başkanı Bağlı da bugün imzalanan protokolün daha önce imzaladıkları "Emeklilik Hakkı Doğmuş Bağkur'lu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü" ile aynı şartlara sahip olduğunu belirtti.

Bağlı, protokolün 1,28 faiz oranı, 48 ay vade ve 3'er ay süre uzatma imkanı verdiğini kaydederek, "talimatımız doğrultusunda, herhangi bir kredi, sicil sorgulanması yapılmayacak ve komisyon söz konusu olmayacak" dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın ise protokolün hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı (SGK) Mehmet Selim Bağlı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın tarafından emeklilik hakkı doğmuş Bağkur'lu çiftçiye kredi sağlanmasını içeren işbirliği protokolü imzalandı.